АТАРСКИ ПУТЕВИ БЛИЖИ АСФАЛТУ
03.09.2009
У оквиру подршке остваривању активности савета грађана у насељеним местима Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, са сарадницима, обишao je село Доње Међурово. „У селима се данас више води рачуна о изградњи водовода, канализације, санирање депонија, гробаља, изградњи спортских терена и сала, као и о другим текућим пословима, истакао је председник  Ђурђевић, а на атарске путеве се, због малих буџета, заборавља. После сваке јаке кише они постају неупотребљиви и онда се сетимо наших села и пољопривреде. Зато смо ми данас на терену, да у сарадњи са нашим грађанима, сагледамо могућности решавања и овог питања и пружимо подршку и помоћ локалној иницијативи, нагласио је Ђурђевић.
У нашем реону Доњег Међурова, који је само неколико километара од центра града, атарски путеви су веома значајни, каже Чедомир Барац, председник Савета грађана.. Зато су грађани овог места покренули иницијативу да се реконструјише један од атарских путева, који ће повезати део села и пољопривредне поседе, до асфалтног пута код Железничке станице у Д.Међурову. Обезбедили смо механизацију, од Нишавског управног округа добили сагласност о коришћењу одређене количине шљунка за посипање пута а Градска општина Палилула је омогућила одговарајућу техничку подршку реализације пројекта. Пут који ће олакшати транспорт летине-поврћа са поља у Д.Међурову до пијаце износи око 1000 метара.
Тренутно о овим путевима, који су настали између парцела у пољима, брину Савети грађана али се очекује да поновним враћањем месних заједница у насељеним местима, бригу о одржавању атарских путева преузму оне. Због лоших атарских путева сви губе, и произвођаћи и потрошачи. Касномо са послом, велико је растурање приноса, имамо увећане трошкове горива, веће кварове и уништавање  машина- каже Барац. Доње Међурово је повртарски крај и својим производима снабдева цео регион и Град Ниш.
Путевима на селу потребно је посветити више пажње, наглашавају мештани Међурова, а не само одвојити неки динар за њихово санирање једном годишње. Сарадња са Градском општином Палилула је веома добра али је потребно да се и шира друштвена заједница укључи у решавање ових проблема.
На територији Општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. Укупна пољопривредна површина Општине Палилула је 7.395 ха. Од тога 6.648 ха су обрадиве површине, а 747 ха су пашњаци. У Палилули је „Стратешким планом развоја“, као примарни задатак наведена активност на оживљавању села, од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја Градске општине Палилула.

Текст и фотографије
Драган Видојковић